Lokalna akcijska grupa Baranja poziva sve zainteresirane na predstavljanje Zadruge za etično financiranje i Etične banke u osnivanju koje će se održati 23. ožujka u 17 sati u Belom Manastiru u Etnološkom centru baranjske baštine, Kralja Tomislava 70.

Zadruga za etično financiranje (ZEF) okuplja fizičke i pravne osobe zainteresirane za razvoj ekonomije utemeljene na demokratičnosti, društvenoj odgovornosti, transparentnosti i solidarnosti, a osnovana je s prvenstvenim ciljem osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj i stvaranja sustava potpore projektima financiranima od strane etične banke.

Osnovna razlika između komercijalnih i etičnih banaka leži u činjenici da etične banke mogu, zbog orijentiranosti na dobrobit zajednice, a ne profit, financirati projekte po kamatnim stopama znatno nižim od kamata konkurentskih banaka za sve razvojne projekte.

Iz tog razloga ebanka će financirati projekte realne ekonomije vezane uz (ekološku) poljoprivredu, zelenu energiju, društvena poduzeća i socijalne inovacije, ekološki turizam, proizvodnju i preradu, IT sektor, projekte lokalnih samouprava i civilnog društva i slično.

ZEF svojim članovima, između ostalog, pruža platformu za međusobno umrežavanje, suradnju i plasman njihovih roba i usluga, pristup uslugama poslovnog i financijskog savjetovanja, podršku u izradi projektnih prijedloga vezanih uz EU fondove i mogućnost ostvarivanja različitih pogodnosti na internom tržištu.

Zadrugu za etično financiranje i Etičnu banku u osnivanju predstavit će Goran Jeras, Upravitelj zadruge, Silvana Vujnović, Predsjednica uprave ebanke dd u osnivanju, Toni Tvrtković, Voditelj strateških projekata. Ujedno će dati odgovore na sljedeća pitanja:

–       Kako funkcionira model etičnog bankarstva,

–       Koja je u tome uloga Zadruge za etično financiranje,

–       Što poduzetnici mogu dobiti uključivanjem u Zadrugu za etično financiranje,

–       Kada će Hrvatska dobiti svoju etičnu banku.