Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Rezultati istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica za razdoblje od studenoga prošle godine do ožujka ove godine predstavljeni su 04. srpnja 2017. godine u Zagrebu. Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračuna jer se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost.

Općina Kneževi Vinogradi je u sklopu ovog istraživanja dobila ocjenu pet (najviša ocjena prema utvrđenim kriterijima), koja je rezultat broja ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama općine: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017.

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnija je Primorsko-goranska županija, dok su „peticu“ iz transparentnosti osvojile i Osječko-baranjska, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zagrebačka i Zadarska.

Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku vrlo transparentne (4,6), gradovi su relativno dobri (3,7), a općine još uvijek ne zadovoljavaju (2,8).

S područja Osječko-baranjske županije „peticu“ su osim Općine Kneževi Vinogradi, dobili i Grad Osijek te općine Vladislavci i Vuka.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, kao i  newsletter s detaljnom analizom.

Institut za javne financije
Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2016. – ožujak 2017.1