Karanac je drugo po veličini mjesto u Općini Kneževi Vinogradi s 1065 stanovnika. Mjesto ima 8 ulica (Kolodvorska, Ulica Petefi Šandora, Ulica Nikole Tesle, Ulica Ive Lole Ribara, Ulica Baranjska, Tina Ujevića, Radnička Ulica, Sunčana ulica), u sastavu mjesta su još i Prijelazna pustara (tzv. Karanačka pustara), kao i Karanačka ciglana.

Osim Belja d.d. koji kao gospodarski subjekt djeluje s svojim pogonima u Prijelaznoj pustari (kooperacija) i samom naselju (dio vinskih podruma), okosnicu gospodarstva čini turizam. Mjesto Karanac nadaleko je poznato kao „etno selo“, te u njega svraćaju brojni strani i domaći turisti uživajući u gastronomskoj  i turističkoj ponudi restorana i obiteljskih seoskih domaćinstava.

U Karancu djeluje područna škola od 1. do 4. razreda, koja je u sastavu Osnovne škole Kneževi Vinogradi, kao i dječji vrtić, kao područni vrtić Dječjeg vrtića „ZEKO“ Kneževi Vinogradi.

Među udrugama najpoznatiji su NK „Polet“, Udruga mladeži „Zamijenite nam tugu osmijehom“ i dr.

Povijest

Karanac je jedino naselje današnje Općine Kneževi Vinogradi koje je pripadalo nekadašnjem vlastelinstvu Darda. Također je obilovao vinogradima i šumama koji su zauzimali trećinu područja. Stanovnici su proizvodili izvrsno vino. Kroz mjesto je prolazila kraljevska i poštanska cesta te je u selu djelovalo sedam obrtnika (postolari, krojači, bačvari i tokar) i jedan trgovac. Kako je selo posjedovalo kvalitetne livade imali su dosta stoke koju su prodavali po sajmovima.