Каранац je друго место по величини у Општини Кнежеви Виногради са 1065 становника. Место има 8 улица (Колодворска, Улица Петефи Шандора, Улица Николе Тесле, Улица Иве Лоле Рибара, Улица Барањска, Тина Ујевића, Радничка Улица, Сунчана улица), у саставу места су још и Прелазна пустара (тзв. Караначка пустара), као и Караначка циглана.

Осим Беља д.д. који као привредни субјект дјелује са својим погонима у Прелазној пустари (кооперација) и самом насељу (део винских подрума), окосницу привреде чини туризам. Место Каранац надалеко је познато као „етно село“, те у њега свраћају бројни страни и домаћи туристи уживајући у гастрономској и туристичкој понуди ресторана и породичних сеоских домаћинстава.

У Каранцу делује подручна школа од 1. до 4. разреда, која је у саставу Основне школе Кнежеви Виногради, као и дечји вртић, као подручни вртић Дечјег вртића „ЗЕКО“ Кнежеви Виногради.

Међу удружењима најпознатији су НК „Полет“, Удруга младежи „Замените нам тугу осмехом“ и др.

Историја

Каранац је једино село данашње Општине Кнежеви Виногради које је припадало некадашњем властелинству Дарда. Такође је обиловао виноградима и шумама који су заузимали трећину подручја. Становници су производили изврсно вино. Кроз место је пролазила краљевска и поштанска цеста те је у селу деловало 7 обртника (постолари, кројачи, БАЧВАР и токар) и један трговац. Како је насеље поседовало квалитетне ливаде имали су доста стоке коју су продавали по сајмовима.