ДВД Каранац

Јожеф Чинош, Мозеш Касап, Иштван Ледо, Калман Венингер и Иштван Кираљ на Валентиново давне 1892. године именовани су у, сада би се рекло, Управни одбор новооснованог Добровољног ватрогасног друштва Каранац. Од тада до данашњих дана прошло је 120 година па се караначко добровољно ватрогасно друштво с правом може уврстити међу најстарије, али и најактивније те најмногобројније у Барањи. Те 1892. године ДВД Каранац имао је 42 оперативна ватрогасца и 62 подупирујућа члана. Пожаре су гасили запрежном ручном ватрогасном штрцаљком. ДВД је радио и у време два светска рата. И тада и данас активно су учествовали у животу села, одлазили на такмичења и, дакако, гасили пожаре. Крајем седамдесетих година прошлог века нагло се смањио број чланова, али је захваљујући тадашњем председнику, Јосипу Мразик, који је у рад укључио младе, ДВД опет стао на своје ноге.

Чланови ДВД-а су услед великог невремена осамдесетих година прошлог века, спасили насеље од потопа, а све до регулације оборинских вода са оближње Банске косе сваке су године активно учествовали у борбама с воденом (и блатном) стихијом.

Друштво окупља све заинтересоване мештане који желе постати ватрогасцем, помоћи у раду друштва и учествовати на ватрогасним приредбама. Друштво данас броји 93 члана који делују на подручју Општине Кнежеви Виногради.

Kontakt

Adresa — Kolodvorska 123, Karanac
Email — dvdkaranac@gmail.com
Telefon — Predsjednik: Đerđ Laco +385 98 195 6969