КУД „Јожеф Атила“

Циљ друштва је подстицање културног нивоа свих чланова, те подстицање креативних способности и изражавања самих чланова на подручју културно-уметничког аматеризма. Својим деловањем друштво доприноси квалитету културног и забавног живота средине у којој делује. Друштво сарађује са свим заинтересованима за промовисање културне баштине.

КУД Јозсеф Аттила делује у просторијама Мађарске куће, која је отворена пре пет година од стране Савеза мађарских удружења. Захваљујући многобројним активностима и секцијама, Мађарска кућа је отворена сваки дан.

Друштво редовно организује изложбе слика и фотографија те промоције разних књига. Осим тога, организатори су светски познатог Винског маратона (2014. године број посетилаца био је 3.000 људи) који се одржава у склопу Дана села.

СЕКЦИЈЕ

  • Женски збор – тренутно броји 18 чланова. Сваке године имају бројне наступе у Хрватској и у иностранству. Збор је 2010. године учествовао на Међународном фестивалу у Бугарској где је освојио прво место. У сарадњи са ХРТ Радио Осијек 2012. године су издали ЦД. Секцију води Мариа Хорват Печи (музичка учитељица).
  • Шивење – чланови се упознавају и оживљавају скоро заборављене змајевачке и барањске мотиве. Секцију води Сабина Тутић. Број групе се мења од 10 до 20 чланова. Секција са великим успехом учествује и на изложбама које организују друга културно уметничка друштва.
  • Драмска секција – броји 26 чланова, 14 одраслих и 12 млађих. Водитељица им је Хајналка Бистричан. Секција редовно наступа на разним манифестацијама широм Хрватске где се негују мађарски обичаји, те у иностранству. Са својим програмом група редовно учествује на годишњицама догађаја важних за мађарску историју.
  • Дечја фолклорна група – делује под водством Дениса Бејтеша.
  • Радионице – радо посећују деца и одрасли. Једна од тема радионица је неговање мађарских фолклорних традиција и обичаја те се израђују рукотворине и традиционални народни украси и играчке.

Распоред активности:

Понедељак

од 14 сати – шивење

од 18 сати – дружење пензионера

Уторак

18-20 сати – проба женског хора

Среда

18 – 20 сати – проба дечје фолклорне групе

Четвртак

18 – 20 сати – проба драмске секције

Петак

Инструкције мађарске народне музике

Субота

14 – 18:30 – радионице

Kontakt

Adresa — Maršala Tita 138, Zmajevac
Email — bisztrican.hajnalka@freemail.hu
Telefon — Predsjednica: Hajnalka Bistrican +385 (0) 31 734 204