Српска православна црква Ваведења Пресвете Богородице

Српска православна црквена општина у Кнежевим Виноградима се спомиње још 1742. године када свештеник Петар Парабак преузима службу, а те је године подигнута и нова црква првобитно посвећена Св. Архиђакона Стефана. Делегати Барањске жупаније извештавају Угарско намјесничко веће да су прегледали цркву у Херцег суљос, премјерили је, те установили са каквим средствима верници располажу у циљу подизања нове цркве. Верска комисија Угарског намјесничког већа предлаже да се дозволи зидање нове цркве од тврдог материјала исте величине као што је била стара, али без украса. Године 1769. царица Марија Терезија дозвољава зидање нове цркве под условима које је предложило Угарско веће.

Нова црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице изграђена је 1775. године од тврдог материјала. Црква је саграђена као једнобродна грађевина са полукружном апсидом и двокатне звоником изнад западног портала у каснобарокна стилу са елементима класицизма. Иконостас датира из друге половине 18-стек века. Подаци о парохијским свештеницима који су службовали у овој црквеној општини постоје тек од 1860. године. Према тим подацима од 1860., па све до 1911. године, парохију је опслуживао протојереј Радослав Андрић. Након смрти проте Радослава Андрића 1911. парохију привремено опслужује јеромонах Сергије Јанковић. Од 1912. на овој парохији је јереј Милутин Чупић кога замењује јереј Светислав Зундановић 1921. године. Светислава Зундановић 1922. године, замењује протојереј Душан Андрић који је на овој парохији остао све до пензионисања 1938. године. Исте године на парохију долази јереј Стеван Избрадић који је на овој парохији службовао све до 1955. године када га замењује јереј Љубомир Мецановић, који на овом месту остаје све до пензионисања 1982. године. Од 1982. на парохији је јереј Љубомир Радић који одлази у Епархију шумадијске 1998. године. Године 1999. за пароха кнежевовиноградског постављен је јереј Драган Вукадиновић, који на тој дужности остаје до 2002. године. Исте године замењује га јереј Ненад Кесоња, који на дужности остаје до 2006. године, када га замењује јереј Слободан Познановић.

Црквена општина Кнежеви Виногради данас броји 140 домова у којима живи 355 верника. Црквена општина Кнежеви Виногради обухвата још и села Сузу, Змајевац, Батину и Грабовац.

Kontakt

Telefon — Stevan Kuveždanin +385 98 132 3953