Ивањски дани 2016.

У организацији културно уметничког друштва Живојин Жико Мандић под председавањем госпође Катарине Хорват и српског културног друштва Просвјета, пододбор из Кнежевих Винограда под председавањем госпође Светлане Шмрчковић, одржано је 3. плетење Ивањских венаца. Пуну подршку овој манифестацији су дали Веће српске националне мањине општине Кнежеви Виногради на челу са госпођом Споменком Бановић, као и Српска Православна Црква са свештеником Стеваном Кувежданином.

Плетење венаца се одржава уочи хришћанског празника ивандан (07. Јула) – дана рођење светог Јована Крститеља који је крстио Исуса Христа у реци Јордан. Венци се каче на прочеља кућа и ограде а мањи венчићи се бацају на кровове кућа и зграда као заштита од непогода.

С правом се може рећи да ово већ постаје традиција захваљујући вишегодишњем заједничкoм радом КУД-а Живојин Жико Мандић који је и настао још 2011. године из фолклорне секције СКД Просвјета, као и осталих организација српских мањинске самоуправе са подручја општине Кнежеви Виногради.

Ове године је одржана и кратка служба и освећење цвећа. Поред тога, академски сликар г. Срето Балаш је овековечио Ивањски венац на платну својим бојама.

Ивањско цвеће, карактеристичног мириса је нажалост све теже наћи јер је углавном расло по шанчевима и уз путеве. Организатори су се добро потрудили да нађу ливаду на којој је, на сву срећу, тог цвећа још увек у изобиљу. Очувањем ове активности, с поносом поучавамо и преносимо традицију на наша поколења.

Кратак видео запис ове манифестације:

Изложба колача и поставка ˝Стара суљошка кухиња˝

СКД ˝Просвјета˝ пододбор Кнежеви Виногради организовала је 11. јуна 2016. године (субота) у Дому културе Кнежеви Виногради изложбу колача уз поставку ˝Стара суљошка кухиња˝.

На изложби колача посетиоци су могли да пробају преко 50 разних врста колача и торти, које су углавном припремале чланице удружења али и друге заинтересоване жене. У склопу изложбе одржано је и оцењивање колача уз пригодне награде.

Поставка ˝Стара суљошка кухиња˝ приказивала је изглед некадашње сељачке кухиње. Изложени су стари тањири, намештај (ормари, комоде, умиваоник), прибор за јело, традиционални зидобрани – сваки са неком својом причом.

У недјељу 12. јуна 2016. године представљен је видео урадак који приказује све досадашње изложбе у организацији СКД ˝Просвјета˝ пододбор Кнежеви Виногради.