Уколико тражите уточиште за одмор од свакодневне журбе и напетости те стреса савременог живљења право су место за вас места општине Кнежеви Виногради где ће вас пригрлити осебујна природа барањског виногорја.

Двадесетак километара северно од Осијека сместила се ова оаза на осунчаним јужним падинама Бановог брда. Учиниће вам се као да је време стало или да полако протиче попут река Дунава и Драве који вековима грле овај крај. Управо је загрљај природе, њених шума, поља, винограда, ритова, река и човека који стотинама година живи и ради на овим просторима, створио њихову нераскидиву повезаност. Она се препознаје у многим посебностима Барање које истовремено стидљиво скрива и несебично дарује својим посетиоцима.

Вековни и јединствени вински подруми, укопани у тло барањског брда, непрегледни виногради, квалитетне аутохтоне сорте барањских вина, домаћи гастрономски специјалитети од рибе и дивљачи, традиционални породични објекти за одмор, ловачке куће смештене у дубини барањских шума, стари занати очувани од заборава, тамбурица и песма те интересантни народни обичаји, само су део туристичке понуде која ово подручје чини јединственим, занимљивим и препознатљивим.

Онај ко једном посети Општину Кнежеви Виногради, увек јој се враћа, јер њена лепота заувек остаје у сећању.

Општина Кнежеви Виногради од давних времена је познат виноградски крај који због врло повољних природних и климатских услова има дугу и блиставу историју производње вина. Барања на мађарском језику значи „винска мајка“, а то најбоље говори о добрим природним условима за узгој винове лозе и квалитетну производњу вина.

Први су виногради, према неким ауторима, засађени још у време Римског царства, а производња вина свој је квалитет развијала и усавршавала од феудалних велепоседника који су господарили овим просторима, преко надалеко познате Бељске винарије до данашњих приватних предузетника који у својим винским подрумима производе врхунска вина барањског виногорја (Јосић, Герштмајер, Медић, Чочић и др.).

Љубитељима вина засигурно је позната Бељска грашевина која је годинама освајала престижне награде за квалитет на разним изложбама вина. Мали приватни подруми смештени на обронцима Бановог брда јединствен су пример руралне архитектуре Хрватске и представљају заштићену историјску, културну и градитељску баштину. Посета винским подрумима и дегустација вина уз стручно вођство непосредних произвођача представља несвакидашњи доживљај.

Свима у околини Кнежевих Винограда добро је познат и СРЦ „Базени“ Кнежеви Виногради – место опуштања, рекреације и разоноде.

Љубитељи пустоловине такође ће у Општини Кнежеви Виногради наћи своје место кроз вожњу теренским аутомобилима, кануима, уређеним полигоном за пејнтбол, а они жељни старина моћи ће се фијакером провозати кроз Етно село Каранац.

Непосредна близина Копачког рита (мањим делом и на подручју Општине), те Дунавски рит пружа ловцима и риболовцима прави ужитак у лову и риболову.