Rimokatolička župna crkva Sv. Mihaela arkanđela u Kneževim Vinogradima

Жупна заједница у Кнежевим Виноградима посвећена је Светом Михаелу, Арканђелу. Црквени год је 29. септембра Средиште жупе су Кнежеви Виногради којима под црквену јурисдикцију припадају: Каранац, Каменац Котлина, Мирковац, Јасеновац, Соколовац, те Златна Греда (Опћина Биље), Грабовац и Митровац (Општина Чеминац).

За време турске владавине (када је село имало статус града) брига о малом броју католичких верника припала је фрањевцима који су пристизали из мохачког и осјечког самостана. Половином 18. века католици су имали само једну капелу од блата којој је претило уништење. Жупа је основана 1851. године. Врло стара жупна црква, која је саграђена у класичном стилу обновљена је и проширена 1840. године. Према видљивим подацима на зидовима, кор цркве дозидан је 1857. године и те године је завршена изградња цркве, те је тај облик задржан до наших дана.

Површина цркве је 254 м². Кровиште је обновљено 1999. године, а црква је споља и изнутра потпуно обновљена 2004. године. Место старе капеле од блата обележено је спомеником који приказује свету породицу. Споменик Светог Тројства постављен је испред главног улаза 1944. године. Пре тога се налазио испред Бељске винарије.

* Према попису из 2011. године католицима се у Кнежевим Виноградима изјаснило 934 верника

Kontakt

Adresa — Petefi Šandora 9, Kneževi Vinogradi
Telefon — Župnik: Đula Andraši +385 98 167 6413