EAT GREEN – Sustainable table-Culinary traditions and innovations along Baranya Greenway

Projekt se ostvaruje u suradnji dva mađarska i dva hrvatska partnera kao nastavak uspješnog IPA projekta. Cilj nositelja projekta, Udruge Gyeregyalog.hu, je otkrivanje još neiskorištenih gastronomskih mogućnosti na manje posjećenim destinacijama i naseljima uz Zelenu stazu Baranje. Nastoje se stvoriti inovativni i konkurentni proizvodi koji se vezuju uz lokalne kulinarske tradicije, te u mogućnosti su opstati i kao raznoliki elementi „održivog stola” i turističke ponude regije. Među glavne djelatnosti udruge spadaju ponovno uvrštenje divljih i ljekovitih biljaka, odnosno jestivih divljih gljiva u nacionalnu prehranu, isto kao i oživljavanje nekadašnjih kulinarskih tehnologija i sredstava. Novi gastronomski pristup uz festivalske promocije biti ce popraćen i znanstvenim istraživanjima.

U Cserkút-u se formira kulinarska radionica i društveni prostor koji će uz kombinaciju tradicionalnih sredstava i moderne tehnologije služit zanimljivom platformom zajedničkog kuhanja, gastronomskih radionica, edukacija i društvenih priredaba. 

Kneževi Vinogradi će uz razvoj tržnice lokalnih proizvoda i edukacija doprinijeti promidžbi lokalnih vrijednosti i razvoju turističkih kapaciteta uže okoline.

Savez poduzetnika Mađara Hrvatske kroz priredbe i kampove vrši promidžbu ekološki svjesnog načina života, te na interaktivnim i kreativnim radionicama ismjerava pažnju najmlađe generacije prema ekološki svjesnom načinu života i održivom okolišu.

Opći cilj projekta je jačanje međunarodne suradnje, promicanje vrijednosti i pronalaženja lokalnih vrijednosti i baštine, kroz jačanje ekološke svijesti odnosno poticanje lokalnog stanovništva na ekološki svjesniji i zdraviji način života. Nadamo se kako ćemo kroz uspješnu provedbu projeknih elemenata doprinijeti prekograničnom razvoju eko- i gastroturizma. Vjerujemo da će kroz nove, jedinstvene turističke atrakcije, jačati turistička pozicija regije kao destinacije, povećati broj posjetitelja područja, te će lokalne zajednice i dugoročno imati prilike iskoristiti postignute rezultate projekta.

Službena web stranica projekta: https://eatgreen.hu/

Facebook stranica projekta: Eat Green

Engleski naziv projekta: Sustainable table – Culinary traditions and innovations along Baranya Greenway
Kratki naziv: Eat Green
Broj projekta: HUHR/1601/2.1.3/0022

Nositelj projekta: Gyeregyalog.hu Összefogás a Dél-Dunántúli Aktív- és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület
Projektni partneri: Lokalna samouprava Cserkút, Savez poduzetnika Mađara HrvatskeOpćina Kneževi Vinogradi

Cjelokupni proračun projekta: 381 994,54 EUR
Iznos potpore EU: 324 695,35 EUR
Rok provedbe projekta: 01.05.2017-31.12.2018.

Projekt se ostvaruje uz potporu i u okviru Programa suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020.


 

PRIJAVE ZA EDUKAICIJU “KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE” (odrasle osobe)

 


PRIJAVE NA INFORMATIČKU OBUKU ZA POČETNIKE (odrasle osobe)


POSTAVLJENA 4 TURISTIČKA INFO KIOSKA U OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Na četiri lokacije na području Općine Kneževi Vinogradi postavljeni su turistički info kiosci, putem kojih turisti i lokalno stanovništvo mogu dobiti sve potrebne informacije vezane uz turističke pružatelje usluga na području Općine (gastronomija, vinari, smještajni kapaciteti, izletišta) kao i informacije o aktualnim događanjima i novostima.

Info kiosci su postavljena u četiri naselja općine: Kneževi Vinogradi, Karanac, Suza i Zmajevac.


ZAVRŠEN POČETNI TEČAJ ENGLESKOG JEZIKA

U trajanju od 60 školskih sati, u razdoblju od 01. kolovoza 2018. godine do 31. kolovoza 2018. godine održavao se početni tečaj engleskog jezika (za odrasle osobe).

Polaznici su kroz šest nastavnih lekcija učili o osnovama engleskog jezika: gramatička pravila, svakodnevni engleski, osnovne fraze prilikom upoznavanja, poslovni engleski te drugo ovisno o interesu polaznika.

Po završetku tečaja, sudionicima su podijeljene potvrde o pohađanju tečaja.


PRIJAVE NA POČETNI TEČAJ ENGLESKOG JEZIKA


Završeno uređenje i opremanje Zelene tržnice u Kneževim Vinogradima

Nabavom potrebne opreme završeno je uređenje prostora Zelene tržnice u Kneževim Vinogradima. Zelena tržnica zamišljena je kao mjesto gdje će lokalno stanovništvo i turisti imati mogućnost kupiti kvalitetne, lokalne domaće proizvode i prerađevine od lokalnih obiteljskih gospodarstava, kojima se ovim putem omogućuje novi način prodaje – osim prodaje na kućnom pragu.

U sklopu EAT GREEN projekta odrađeni su građevinski radovi na opločenju lokacije te je nabavljena potrebna komunalna oprema – 10 štandova za prodaju, stalci za bicikle, zaštitne ograde za kontejnere te stupac za vezivanja pasa.


GatorFest – festival dobrog vina 2018.

Od 08. do 10. lipnja se na područu Općine Kneževi Vinogradi održavao GatorFest – festival dobrog vina koji je i ove godine privukao mnogobrojne posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

U petak, 08. lipnja s početkom u 18:00 sati započela je VEČER VINA na kojoj su dodijeljena priznanja sa Međunarodnog ocjenjivanja vina. Sajam se održao u najstarijem Vinskom podrumu Belje u Kneževim Vinogradima.

Zbog kiše i lošeg vremena, najuzbudljivija šetnja Banovim brdom je nažalost morala biti otkazana. Kako se vrijeme poboljšalo, večernji program predviđen za Katolički surduk u Zmajevcu se mogao nesmetano odvijati. Kao i prijašnjih godina, održan je sajam vina i lokalnih proizvoda i suvenira, bogat program za djecu te glazbeno umjetničke izvedbe (Valentina Gyerek, Hari Mata Hari).

U nedjelju je bio organiziran Dan otvorenih vrata baranjskih vinskih podruma.


Završeni radovi na opločenju buduće Zelene tržnice u Kneževim Vinogradima

U petak, 20. travnja 2018. godine završeni su građevinski radovi na opločenju buduće Zelene tržnice u Kneževim Vinogradima. U nastavku možete pogledati fotografije prije, tijekom i poslije radova. Trenutno je u tijeku izrada opreme za tržnicu, te se očekuje da će oprema biti postavljena tijekom mjeseca lipnja 2018. godine.


Radionice: Razvoj ljudskih vještina

U sklopu EAT GREEN projekta, tijekom studenog i prosinca 2017. godine organizirane su radionice na temu: Razvoj ljudskih vještina. Radionice su bile podijeljene na četiri tematske cjeline:

  1. Upoznavanje i prijenos iskustava postojećih poduzetnika
  2. Razvoj prodajnih, pregovaračkih i komunikacijskih vještina
  3. Radionice izrade domaćih proizvoda i rukotvorina
  4. Izrada poslovnih koncepata/planova

Radionicama su prisustvovali predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, turističkih dionika, članovi udruga te nezaposlene mlade osobe. Veliki interes za radionice izrade domaćih proizvoda i suvenira pokazali su i učenici Osnovne škole Kneževi Vinogradi.


POZIV NA RADIONICE: RAZVOJ LJUDSKIH VJEŠTINA


Za potrebe organiziranja raznih manifestacija na području Općine Kneževi Vinogradi, Baranje i područja Baranja Greenwaya u sklopu EAT GREEN projekta nabavljeno je 20 drvenih mobilnih štandova.  Štandovi će služiti za predstavljanje i prezentaciju domaćih proizvoda, prerađevina, suvenira i eno-gastro ponude domaćih OPG-ova, poslovnih subjekata i udruga.


Početna konferencija projekta Eat Green

U srijedu, 23. kolovoza 2017. godine održana je početna konferencija projekta EAT GREEN na kojoj su partneri predstavljali svoje aktivnosti u sklopu projekta te zajhedničke ciljeve koji će se ostvariti provedbom ovog projekta.


GatorFest – festival dobrog vina 2017.

Od 09. do 11. lipnja se na područu Općine Kneževi Vinogradi održavao GatorFest – festival dobrog vina koji je i ove godine privukao mnogobrojne posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

U petak, 09. lipnja s početkom u 17:00 sati započeo Sajam vina na kojem su dodijeljena priznanja sa Međunarodnog ocjenjivanja vina. Sajam se održao u novoobnovljenoj svečanoj sali Iris na bazenima u Kneževim Vinogradima.

Subota, 10. lipanj bio je glavni festivalski dan, koji je započeo ujutro sa najuzbudljivijom šetnjom po Banovom brdu – Wine&walk Baranja. Preko 100 šetača je obilazilo 12 punktova sa najpoznatijim baranjskim vinarima te uživalo u prirodnim ljepotama i atrakcijama. Večernji sati bili su rezervirani za dodatnu zabavu za sve generacije. Katolički surduk u Zmajevcu bio je odredište velikog broja posjetitelja koji su mogli uživati u bogatom programu. S početkom u 18 sati započeo je sajam lokalnih proizvoda na kojem su se nudili mnogobrojni suveniri, domaći proizvodi te eno i gastro ponuda. Za najmlađe su organizirane radionice, plesni performansi te ocrtavanje lica. Svi prisutni su mogli uživati u glazbenom nastupu vokalnog ansambla Akvarel, a zvijezda večeri bio je Neno Belan s grupom Fiumensi.

U nedjelju je bio organiziran Dan otvorenih vrata baranjskih vinskih podruma.