Kotlina je mjesto s naročito lijepim položajem u živopisnoj dolini opkoljenoj vinogradima dok na zapadnom kraju počinju tri prelijepe doline. Danas naselje Kotlina ima 288 stanovnika, koji žive u 4 ulice (Glavnoj, Doža Đerđa, Petefi Šandora i Planina).
Stanovništvo Kotline uglavnom se bavi poljoprivredom – ratarstvom, vinogradarstvom i voćarstvom, uz vinogradarstvo prati i proizvodnja vina.

U selu postoji područna škola na mađarskom jeziku od 1 do 4 razreda osnovne škole, koja je u sastavu Osnovne škole Zmajevac.

Kotlina je poznata po kulturnim aktivnostima KUD-a „Petefi Šandor“, te športskim NK „Grozd“.

Posebno je značajna obnova komunalne i prometne infrastrukture. Tako je cesta Kotlina – Podolje postavila temelje budućeg razvoja turizma, posebno onog vinskog. Prvi slijedeći veći investicijski zahvat bit će obnova prometnice prema Kneževim Vinogradima, a možda i cesta prema Suzi.

Povijest

Kotlina je bila naseljena i u vrijeme Turaka. Njezino brdovito područje u doba vlastelinstva Belje obilovalo je vinogradima s prvoklasnim vinom koje se dobro prodavalo. Naročito je bilo čuveno njihovo bijelo vino. Osim vina prodavali su trešnje i šljive koje su najčešće odvozili u Osijek, a uspješno su se bavili i povrtlarstvom.