U petak, 09. studenoga 2018. godine potpisan je Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Kneževi Vinogradi. Ugovor u vrijednosti od 124.870,00 kuna potpisali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Baranjskog vodovoda d.o.o. Mario Kovač, a namijenjen je za prvu fazu izgradnje sustava odvodnje u Karancu.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, općinski načelnik Vedran Kramarić i drugi uzvanici.

Projekt sustava odvodnje Karanac projektiran je kao četiri funkcionalne cjeline, a sastoji se od 10 kilometara kanalizacijskih kolektora, tri precrpne stanice i 4,4 kilometara tlačnih cjevovoda. Ukupna vrijednost planirana je u iznosu od 16 milijuna kuna. Radovi su planirani uz sufinanciranje Hrvatskih voda i Općine Kneževi Vinogradi, a investitor je tvrtka Baranjski vodovod.

Cilj projekta je u potpunosti riješiti problem odvodnje sanitarno –fekalnih voda iz kućanstava i pravnih subjekata u naselju Karanac, te podići kvalitetu i životni standard kako naših sumještana tako i brojnih gostiju, posjetitelja Etno sela Karanac.

Općina Kneževi Vinogradi omogućiti će mještanima Karanca besplatne priključke na sustav javne odvodnje. 

Nakon sklapanja Ugovora, upriličen je obilazak radova na završetku reciklažnog dvorišta u Kneževim Vinogradima, prvog takvog dvorišta u Baranji, čiji je investitor Općina Kneževi Vinogradi, a sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda putem Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Puštanje u rad Reciklažnog dvorišta očekuje se do kraja ove godine, a isto će omogućiti mještanima Općine Kneževi Vinogradi da besplatno odlože razni kućni otpad na primjerenom mjestu, osim toga smanjiti će se mogućost nastanka novi „divljih deponija“, te će se ispuniti zakonska obveza odvojenog prikupljanja raznog otpada. Vrijednost investicije je ukupno oko 2 milijuna kuna.