IZ MEDIJA: Općinu Kneževi Vinogradi očekuju velike i male investicije – nagodinu 65 mil. kuna ulaganja, NK Borac nada se umjetnoj travi

Približno 45 milijuna kuna težak je proračun Općine Kneževi Vinogradi za iduću godinu, odlučilo je na prošlotjednoj sjednici Općinsko vijeće. A u proračunu je osiguran novac za nekoliko kapitalnih i mnogo manjih projekata.

– Unatoč krizi prouzročenoj koronavirusom i brojnim poteškoćama koje su nas snašle, kao i sve ostale hrvatske jedinice lokalne samouprave učinili smo sve da proračun bude prije svega realan, a potom i transparentan – objašnjava općinski načelnik Vedran Kramarić, naglašavajući kako će godinu na izmaku po mnogočemu pamtiti, a većinom po lošim stvarima. Podsjetimo, uz svehrvatski lockdown koji je najviše pogodio vinare i vinogradare, odnosno turističku branšu, dakle područja od strateške važnosti za ovu baranjsku općinu, godinu će pamtiti i po vremenskim nepogodama koje su u dijelovima općine prouzročile stopostotne štete na usjevima. Od dobrih stvari, među ostalima, treba izdvojiti darovnicu za stari beljski podrum koji je Belje plus darovalo Općini.

U središtu općine, Kneževim Vinogradima, financijska će sredstva biti uložena u rekonstrukcije Ulice Republike i Antuna Plaveca. Trebala bi biti završena i izgradnja ceste u poslovnoj zoni, te uređen prostor Kulturnog centra – bivšeg diska. Ovih dana bit će poznato hoće li HNS dati zeleno svjetlo za financiranje postavljanja umjetne trave na igralištu NK-a Borac. Kramarić potvrđuje da je projekt nominiran, ali očekuje konačnu odluku koja bi trebala biti donesena na Skupštini HNS-a 17. prosinca. Postavljanjem umjetne trave riješio bi se problem relativno lošeg travnjaka (posebice u kišno doba godine) ‘‘suljoškog‘‘ igrališta.

– Još ove godine čeka nas raspisivanje natječaja za II. i III. fazu izgradnje karanačke kanalizacije, čemu treba dodati i izgradnju besplatnih priključaka. U planu je rekonstrukcija pločnika u Kolodvorskoj ulici, točnije na potezu od kalvinske crkve do vatrogasnog doma u vrijednosti od pola milijuna kuna, te rekonstrukcija cijele Ulice Nikole Tesle – kaže Kramarić, nastavljajući kako su za ovo baranjsko etnoselo predviđena sredstva koja će biti uložena u energetsku obnovu prostorija mjesnog NK-a Polet i obnovu kuglane.

Također, u planu je izgradnja kanala oborinskog propusta u Ulici Ive Lole Ribara, a gotov je projekt Posjetiteljskog centra Karanac.

– Ukupno bi u Karancu za spomenute investicije trebalo završiti 35 milijuna kuna – tvrdi Kramarić. Ni ostala mjesta neće ostati bez investicija. Tako će biti obnovljen Dom kulture u Kamencu, kao i onaj u Kotlini. Što se Suze tiče, uz stadion NK-a Columbus bit će izgrađeno multifunkcionalno igralište za rukomet, košarku i mali nogomet s rasvjetom, te pločnik na ulazu u selo. Obnovljen će biti i Dom mladih. Na zelenoj površini uz glavnu zmajevačku cestu, prekoputa Katoličkog surduka, zamišljeno je dječje igralište, izgradnja parkinga i uređenje hortikulture.

– Kada pričamo o Suzi i Zmajevcu, važno je istaknuti da smo s Hrvatskim vodama već pokrenuli priču vezanu uz gradnju velikog sustava iznad dvaju sela koji bi kupio oborinsku vodu koja se u bujicama slijeva s brda i poplavljuje ulice – ističe Kramarić, dodajući kako ove godine planiraju izradu projektne dokumentacije za taj sustav. Iduće godine, što iz proračuna što iz ostalih izvora, u Općinu se očekuju ulaganja vrijedna približno 65 milijuna kuna.

IZVOR: Glas Slavonije, Ivica Getto