Obraćamo Vam se povodom izlaska nove kampanje pod nazivom „Psi i mačke ne znaju zbrajati, ali znaju množiti se“ koja upozorava na visoku reproduktivnu snagu pasa i mačaka zbog koje je važno njihovo razmnožavanje kontrolirati trajnom sterilizacijom, odnosno kastracijom.

Plakat na slikovit način pojašnjava kako se broj pasa i mačaka, ako se ne kontrolira trajnom sterilizacijom, može udeseterostručiti u samo nekoliko godina te izravno upozorava na zakonsku obavezu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Distribucija letaka i postavljanje plakata u skladu je sa zakonskom obavezom iz članka 69. Zakona o zaštiti životinja: „Nadležna tijela državne uprave i tijela jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave obvezna su razvijati svijest javnosti, a osobito mladih, o zaštiti životinja.“

Ovakvi načini informiranja i edukacije građana u bitnome mogu pomoći u provedbi zakonskih obaveza i pridonijeti uštedi. Uz obilazak svih kućanstava s ciljem potpune kontrole mikročipiranja svih pasa i propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz propisane izuzetke, te uz financiranje i subvencioniranje kastracije skrbničkih životinja, glavni su alat koji dugoročno rješava uzroke problema, odnosno podiže odgovornost pojedinaca.

Stojimo Vam na raspolaganju za sve informacije i dobre primjere iz prakse, a više informacija možete pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.