Potvrda razvoja turizma Općine Kneževi Vinogradi stiže i sa 10. svečane dodjele nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – “Sunflower Award” koja se jučer održala u Opatiji. U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, među nagrađenima su dominirali dobitnici s područja naše županije, a Općina Kneževi Vinogradi dobitnica je šampionske titule Veliki zlatni suncokret kao najbolja hrvatska vinska destinacija i to u konkurenciji 161 kandidata.

“Ovim putem želim se iskreno zahvaliti svim akterima (našim vrhunskim vinarima, udrugama, organizatorima naših jedinstvenih vinskih manifestacija, TZ Baranje i TZ Osječko -baranjske županije, Belju Plus..), koji su doprinijeli da ocjenjivačka komisija donese upravo ovakvu odluku. Ovakvo lijepo priznanje samo je još jedan dokaz da svi skupa stvaramo kvalitetnu vinsku priču u našoj općini, a ujedno je i motiv da u budućnosti budemo još bolji, inovativniji i jedinstveni. Ovom nagradom Općina Kneževi Vinogradi dodatno se pozicionirala i učvrstila na turističkoj karti kao TOP destinacija kontinentalne Hrvatske!” rekao je načelnik Vedran Kramarić koji je nagradu i preuzeo.

Uz šampionsku titulu Veliki zlatni suncokret Općini Kneževi Vinogradi, još je pet dobitnika s područja Osječko-baranjske županije. Zlatnu povelju u kategoriji Ruralno-turistički projekti za projekt razvoja vinskog turizma  Zemlja vina dobila je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Zlatnu povelju u kategoriji tradicijska (ruralna) gastronomija stiže restoranu Čingi lingi čarda u Bilju, a Zlatna povelja u kategoriji ruralno-turistički projekti s razlogom je dodijeljena Prezentacijsko-edukacijskom centru Tikveš  u Kopačkom ritu. Zlatna povelja u kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka dodijeljena je Kući baranjskog kulena u Belom Manastiru, a brončana povelja u kategoriji tradicijska (moderna) domaćinstva Villi Edl Elegant iz Aljmaša.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija.