• 16/05/2024
  • 10:00
  • Osijek / Kneževi Vinogradi

Jedinstveni GlinArt – festival gline i čovjeka, ove će se godine po treći put održati u Osječko-baranjskoj županiji i to od 16. do 19. svibnja. Za sve ljubitelje zemljane arhitekture i prirodne gradnje, Udruga Fantast i Baranja Alternativa, koji se od 2018. godine bave društveno-kulturnom promidžbom hrvatske regije Baranja, zajedno sa svojim partnerima, složili su poseban program ovog proljeća. Festival će se održati na dvije lokacije, u Osijeku i u Kneževim Vinogradima u Baranji.

Događaj započinje u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine s 2. Međunarodnom konferencijom o zemljanoj gradnji i arhitekturi u srcu suvremene arhitekture na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, nakon čega slijede tri dana radionica, učenja i zabave u Kneževim Vinogradima.

Festival je doprinos organizatora u očuvanju baranjske graditeljske baštine i kulturnog nasljeđa na suvremen i atraktivan način. Spaja se tradicijski građevinski materijal s modernom estetikom, tehnologijom i udobnošću današnjeg života. Cilj festivala je nastaviti tradiciju i očuvati kulturnu baštinu kraja u odnosu na zemlju, povezati je sa suvremenim, održivim i društveno prihvatljivim načinom gradnje i života. Tijekom festivala, kroz različite aktivnosti u teoriji i praksi, bit će objašnjen široki raspon upotrebe lokalne zemlje u kontekstu gradnje.

U fokusu ovogodišnjeg festivala i konferencije su posebno žene koje se, svaka iz svoje stručne perspektive, bave tim temama. Pored prikaza provedbe inicijalne analize i metoda sanacije postojećih zemljanih kuća, bit će izrađivane klupe od nabijene zemlje i keramika tehnikom valjčića.

Posjetitelji koji ne stignu sudjelovati na radionicama, moći će u nedjelju, na dan otvorenih vrata, posjetiti i pridružiti se šetnji kroz Kneževe Vinograde te obilasku prikaznih zemljanih objekata.

Partneri koji sudjeluju u ostvarivanju GlinArt festivala gline i čovjeka 2024. su, uz Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku, Blatologija iz Srbije i Moving Udruga iz Novog Marofa, a manifestacija se organizira uz podršku Općine Kneževi Vinogradi, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Baranje i Turističke zajednice OBŽ, uz goste iz Slovačke, Austrije i Mađarske. Sve informacije o događaju mogu se pronaći na društvenim mrežama na profilu Udruge Fantast.

GlinArt 2024. – festivalski raspored i cijene