DVD Karanac

Jožef Činoš, Mozeš Kasap, Ištvan Ledo, Kalman Weninger i Ištvan Kiralj na Valentinovo davne 1892. godine imenovani su u, sada bi se reklo, Upravni odbor novoosnovanog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karanac. Od tada do današnjih dana prošlo je 120 godina pa se karanačko dobrovoljno vatrogasno društvo s pravom može uvrstiti među najstarije, ali i najaktivnije te najmnogobrojnije u Baranji. Te 1892. godine DVD Karanac imao je 42 operativna vatrogasca i 62 podupirujuća člana. Požare su gasili zaprežnom ručnom vatrogasnom štrcaljkom. DVD je radio i u vrijeme dva svjetska rata. I tada i danas aktivno su sudjelovali u životu sela, odlazili na natjecanja i, dakako, gasili požare. Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća naglo se smanjio broj članova, ali je zahvaljujući tadašnjem pred-sjedniku, Josipu Mraziku, koji je u rad uključio mlade, DVD opet stao na svoje noge.

Članovi DVD-a su uslijed velikog nevremena osamdesetih godina prošlog stoljeća, spasili selo od potopa, a sve do regulacije oborinskih voda s obližnje Banske kose svake su godine aktivno sudjelovali u borbama s vodenom (i blatnom) stihijom.

Društvo okuplja sve zainteresirane mještane koji žele postati vatrogascem, pomoći u radu društva i sudjelovati na vatrogasnim priredbama. Društvo danas broji 84 člana koji djeluju na području Općine Kneževi Vinogradi.

Kontakt

Adresa — Kolodvorska 123, Karanac
Email — dvdkaranac@gmail.com
Telefon — Predsjednik: Jožef Geli +385 91 973 0620