KUD ˝József Attila˝

Cilj društva je poticanje kulturnog nivoa svih članova, te poticanje kreativnih sposobnosti i izražavanja samih članova na području kulturno-umjetničkog amaterizma. Svojim djelovanjem društvo doprinosi kvaliteti kulturnog i zabavnog života sredine u kojoj djeluje. Društvo surađuje sa svim zainteresiranima za promicanje kulturne baštine.

KUD ˝József Attila˝ djeluje u prostorijama Mađarske kuće, koja je otvorena prije pet godina od strane Saveza mađarskih udruga. Zahvaljujući mnogobrojnim aktivnostima i sekcijama, Mađarska kuća je otvorena svaki dan.

Društvo redovno organizira izložbe slika i fotografija te promocije raznih knjiga. Osim toga, organizatori su svjetski poznatog ˝Vinskog maratona˝ (2014. godine broj posjetitelja bio je 3.000 ljudi) koji se održava u sklopu Dana sela.

SEKCIJE

Ženski zbor – trenutno broji 18 članova. Svake godine imaju brojne nastupe u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zbor  je 2010. godine sudjelovao na Međunarodnom festivalu u Bugarskoj gdje je osvojio prvo mjesto. U suradnji sa HRT Radio Osijek 2012. godine su izdali CD.  Sekciju vodi Maria Horvat Pecsi (glazbena učiteljica).

Šivanje – članovi se upoznavaju i oživljavaju skoro zaboravljene zmajevačke i baranjske motive. Sekciju vodi Sabina Tutić. Broj grupe se mijenja od 10 do 20 članova. Sekcija sa velikim uspjehom sudjeluje i na izložbama koje organiziraju druga kulturno umjetnička društva.

Dramska sekcija – broji 26 članova, 14 odraslih i 12 mlađih. Voditeljica im je Hajnalka Bistrican. Sekcija redovno nastupa na raznim manifestacijama diljem Hrvatske gdje se njeguju mađarski običaji, te u inozemstvu. Sa svojim programom grupa redovno sudjeluje na obljetnicama događaja važnih za mađarsku povijest.

Dječja folklorna skupina – djeluje pod vodstvom Denisa Bejteša.

Radionice – rado posjećuju djeca i odrasli. Jedna od tema radionica je njegovanje mađarskih folklornih tradicija i običaja te se izrađuju rukotvorine i tradicionalni narodni ukrasi i igračke.

Raspored aktivnosti:

Ponedjeljak
od 14 sati – šivanje
od 18 sati – druženje umirovljenika
Utorak
18-20 sati – proba ženskog zbora
Srijeda
18 – 20 sati – proba dječje folklorne skupine
Četvrtak
18 – 20 sati – proba dramske sekcije
Petak
Instrukcije mađarske narodne glazbe
Subota
14 – 18:30 – radionice

Kontakt

Adresa — Maršala Tita 138, Zmajevac
Email — bisztrican.hajnalka@freemail.hu
Telefon — Predsjednica: Hajnalka Bistrican +385 (0) 31 734 204