Udruga žena ˝Izvor˝

Udruga žena Izvor osnovana je 21.06.2001. godine. Vizija Udruge bila je aktivnija, zdravija i sretnija zajednica u kojoj živimo. U to vrijeme, nekoliko žena je udruživanjem i humanitarnim radom počelo aktivnosti usmjerene na pomoć starijim, bolesnim i nezbrinutim osobama na području Općine Kn. Vinogradi. Kako udruga nije imala financijska sredstva, samoinicijativno su počeli sakupljati razne odbačene uporabne predmete (ručni radovi, tanjuri i sl.), kreativnim radom (oslikavanje, keramika, pletenje, vezenje) te odlaskom na razne sajmove i prodajom istih, te prezentacijom kulture, tradicije i običaja našeg prostora, sakupljati financijska sredstva za obnovu prostora u kojem sada djeluju.

Prvim projektom 2002. godine započeli su za ozbiljnim radom. Od tada pomoću raznih projekata i edukacija (imaju 10 školovanih njegovateljica), došli su do razine pružanja socijalnih usluga pomoći u kući, čime se i sada bave. Od 2014. Udruga posjeduje Licencu za rad na pružanju socijalnih usluga te Ugovor sa Ministarstvom socijalne politike i mladih. Usluge koje se pružaju korisnicima u izvaninstitucionalnoj skrbi (cilj je da stariji ostanu kod kuće prema Memorandumu o soc. uključivanju, Nacionalnoj strategiji, te Županijskoj i Lokalnoj razvojnoj strategiji) sastoje se od:

  • individualne skrbi (briga za osobnu čistoću korisnika, briga za čistoću prostora, briga o redovnom uzimanju terapije, provođenje liječničkih savjeta, briga o dijetnom režimu prehrane, provođenje redovitih vježbi za održavanje preostalih funkcija organizma, odvikavanje od ovisnosti – lijekovi, alkohol, cigareta-, nabavka odjeće, obuće, zimnice, ogrijeva te brige za psihičko i fizičko stanje korisnika)
  • uređivanja kuće i okućnice (jednostavniji popravci, košnja trave, okopavanje manjeg vrta, piljenje i cijepanje drva i sl.)
  • pravnog savjetovališta – pravnica volonterka utvrđuje koji su sve dokumenti potrebni za ostvarivanje određenih socijalnih ili drugih prava za korisnika u Belom Manastiru i/ili Osijeku te ih upućuje na lokalnu zajednicu općine Kneževi Vinogradi, Centar za socijalnu skrb, Osječko- baranjsku županiju, HZZO, HZMO, HZZ, MSPM.

Broj članova korisnika je između 50-70 na području cijele Općine, a Udruga trenutno ima jednu zaposlenu osobu te 12 volontera (što stalnih,što povremenih).  Osnovna svrha i cilj Udruge je poboljšanje kvalitete života prvenstveno (ali ne isključivo) žena na području djelovanja Udruge kroz savjetovanje, obrazovanje, pomoć, povećanje zapošljivosti, promociju, posredovanje i sl.

Udruga žena Izvor od 2006. uspješno provodi projekte/programe pomoći u kući ukupne vrijednosti 1.209.408,36 kuna, te je zapošljavala sveukupno 25 osoba na određeno vrijeme. Najveći projekt koji je Udruga provodila je „Spas za nas“ čija je vrijednost bila 468.400,00 kn u sklopu Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka u razdoblju 2009.-2010. U posljednje tri godine Udruga je obrazovala 10 njegovateljica čime je kvaliteta socijalnih usluga podignuta na zavidnu razinu. Od 2010. g. obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba kada za sve naše korisnike i šire organiziramo druženje uz ručak i kulturni program (uz suradnju sa Općinom, OŠ, Dječjim vrtićem te mnogim lokalnim poduzetnicima i OPG).

Kontakt

Adresa — Glavna 78, Kneževi Vinogradi
Email — udruga.zena.izvor@gmail.com
Telefon — +385 31 730 182, Predsjednica: Katarina Bajsić +385 91 273 0980, Potpredsjednica: Maja Šoja Rikert +385 99 273 0153