Posjet medicinske sestre područnim vrtićima Suza i Zmajevac – LEPTIRIĆI I ZEČIĆI – mješovite skupine
Tema: Osobna higijena s naglaskom na higijenu ruku

Djeci je predstavljen plakat sa sličicama koji prikazuje što sve znači osobna higijena. Postavljanjem pitanja dobili smo uvid u predznanje djece iz skupine. Usvojili smo da je osobna higijena briga o vlastitome zdravlju te uključuje umivanje, pranje zubi, redovito pranje ruku, kupanje i tuširanje, nošenje čiste odjeće i obuće, održavanje noktiju kratkim i čistim, češljanje i pranje kose. Svaka sličica pažljivo je proučena te prokomentirana s djecom u skupini. Plakat je ostavljen u skupinama kako bi djeci bio podsjetnik na važnost brige o vlastitom zdravlju.

Međutim, najveću važnost posvetili smo higijeni ruku. S obzirom da je higijena ruku najjeftiniji i najjednostavniji način sprječavanja brojnih zaraznih bolesti, važno je djecu naučiti pravilnom pranju ruku kako bi očuvali vlastito zdravlje. Kroz igru, djeca su upoznala svijet mikroba (bakterija i virusa) putem slikovnice „Mrljek i Prljek na fujkastom rođendanu“ te su iznosili vlastite predožbe o tome kako izgledaju virusi i bakterije, koliko su velike i koje su boje.

Za djecu je osmišljena aktivnost za koju su nam bile potrebne šljokice koje su zapravo predstavljale brojne bakterije i viruse. Šljokice su djeci posute po rukama, a djeci je rečeno da protrljaju dlan o dlan te da se rukuju sa prijateljem pored sebe. Šljokice su se proširile te su djeca uvidjela kako lako mogu prenijeti razne mikrobe po cijelome tijelu ako ne vode brigu o higijeni. Nakon toga, uslijedilo je pranje ruku pri čemu se posebna pažnost posvetila pravilnom postupku pranja ruku određenim pokretima te trajanju pranja koji pospješuju cijeli proces uništavanja nečistoća s ruku.

Pripremile: odgojiteljice Etelka Ris i Maria Horvath-Pecsi
Zdravstvena voditeljica Ivana Sabolek.