Posjet medicinske sestre područnom vrtiću Karanac – CICIBANI- mješovita skupina
Tema: Ljudsko tijelo

Na samome početku, odlučili smo saznati što djeca znaju o ljudskom tijelu te njegovim važnim funkcijama postavljanjem brojnih pitanja. Nakon toga, održano je predavanje o unutarnjim organima čovjeka prema želji odgojiteljice te interesu djece. Djeca su pobliže upoznala ljudsko tijelo (usna šupljina, dišni sustav, probavni sustav, urinarni sustav) putem raznih dostupnih plakata. Zajedno smo demonstrirali udisaj i izdisaj nekoliko puta kako bi djeca razumijela važnost dišnog sustava, a samim time pravilna vježba disanja pomogla nam je da se opustimo i poslužila nam je kao uvod u daljnji tijek upoznavanja ljudskog tijela. Za jasniju predodžbu funkcioniranja probavnog sustava, djeci su podijeljeni bomboni te smo putem njih objasnili što se događa s hranom kada ju stavimo u usta te kroz koje dijelove tijela putuje. Naučili smo i na koji način se mjehur puni te kada je vrijeme za odlazak na wc. Djeca su pokazala veliki interes te su aktivno sudjelovali u aktivnostima. Kroz ovu temu, djeca su upoznala važnost i funkciju pojedinih organa u tijelu te njihovu međusobnu povezanost.

Nakon toga, djeci je predstavljena medicinska oprema koju medicinska sestra koristi svakodnevno u svom radu. To su bili: tlakomjer, glukometar, toplomjer, šprice, epruvete, sterilne komprese, gaze, kape, maske, rukavice.. Djeca su imala priliku osjećati se kao zdravstveni djelatnici što imamo prilike vidjeti na slikama ispod. Svako dijete je stetoskopom imao priliku poslušati otkucaje svoga srca. Odgojiteljici je putem glukometra određena koncentracija šećera u krvi, a tlakomjerom joj je izmjeren krvni tlak. Neki su imali priliku izmjerili temperaturu što im je već vrlo dobro poznat postupak. Na male ogrebotine i porezotine u djece, imali smo priliku postaviti flastere. A u slučaju malo većih ozljeda, postavljali smo i zavoj na ranu. Djeca su pokazala iznimno velik interes za svu medicinsku opremu i imali su prilike osjećati se kao zdravstveni djelatnici barem na jedan dan.

Djeci je predstavljena knjiga POKUSI Moje tijelo kroz koju su djeca imala priliku okušati se kao mali znanstvenici i provesti zanimljive pokuse o ljudskome tijelu u suradnji s odgojiteljicom.

Za volju i hrabrost u sudjelovanju u aktivnostima, dobili su kape, maske, šprice, flastere te bojanke sa tematikom zdravlja koje su ponijeli kući. Djeca su proširirla spoznaje o vlastitom tijelu, razvila svijest o sebi, naučila su nazive dijelova tijela, organa te njihove funkcije.

Pripremile: odgojiteljica Nedeljka Horvat
Zdravstvena voditeljica Ivana Sabolek