Polaskom djeteta u vrtić, posebice od jasličke dobi javljaju se najčešće respiratorne (dišne) te nakon njih gastrointestinalne (probavne) infekcije. Djeca u vrtiću često oblijevanju od različitih virusnih i bakterijskih infekcija posebice u ovo jesensko/zimsko razdoblje. Razlog tome je što je njihov imunološki sustav nerazvijen, a boravkom u kolektivu, dijete je višestruko izloženo brojnim virusima i bakterijama koje mogu uzrokovati infekciju. Kada jedno bolesno dijete dođe u kolektiv, postoji velika mogućnost da se razbole i ostala djeca jer se takve bolesti prenose kapljičnim putem: govorom, kašljanjem i kihanjem.

Djeca jasličke dobi nalaze se u „oralnoj fazi“ što znači da kroz sluznicu usta upoznaju svijet i na taj način doživljavaju ugodu i/ili neugodu. Na taj način, mogućnost prijenosa zaraze u kolektivu je izrazito povećana.

Jedan od čimbenika koji pospješuje širenje zaraze unutar kolektiva je taj da djeca vrtićke dobi nemaju razvijene kulturno-higijenske navike, već tek započinju proces usvajanja istih. Naš zadatak je da im zajedničkim snagama pomognemo razvijati i poticati higijenske navike kao što su pranje ruku, održavanje osobne higijene, stavljanje ruke na usta prilikom kašljanja i kihanja…

Kako bi očuvali zdravlje djece u vrtiću, vrlo je važno da bolesno dijete ostane kod kuće do potpunog ozdravljenja zbog brzog širenja virusa kapljičnim putem kao i zbog pada imuniteta djeteta. Ako se dijete vrati u kolektiv prerano, postoji velika mogućnost da se ono ponovno razboli od drugog uzročnika bolesti jer je imunološki sustav iscrpljen od prethodne infekcije, a osim toga dijete je potencijalni čimbenik zaraze druge djece u vrtiću.

U cilju očuvanja zdravlja Vašeg djeteta i očuvanja zdravlja druge djece, molimo Vas da ne dovodite dijete u vrtić kod slijedećih simptoma bolesti :
• Povišene tjelesne temperature (iznad 37,2°C)
• Kožni osip (osim pelenskog osipa)
• Uši vlasišta ili druge nametničke bolesti
• Jaki kašalj i otežano gutanje zbog upale grla
• Konjuktivitis
• Proljev ili povraćanje jednom ili više puta dnevno
• Promjene u boji i konzistenciji mokraće i stolice
• Zarazne bolesti (vodene kozice, ospice, šarlah)

Dijete s nekim od navedenih simptoma bolesti nećemo primiti u vrtić. Osim toga, u vrtić ne možemo primiti dijete koje je na terapiji antibioticima.

Ako se neki od navedenih simptoma pojavi za vrijeme boravka djeteta u vrtiću, telefonskim putem ćemo Vas obavijestiti da u što kraćem roku dođete po svoje dijete.

Prema preporuci pedijatrijske ambulante Doma zdravlja Beli Manastir u slučaju da dijete nema temperaturu, ali kašlje, kiše, curi mu nos, potrebno je da se javite pedijatru telefonskim putem koji će Vam dati jasne upute o tome što trebate napraviti i postoji li potreba za dolaskom u ordinaciju.

Ako je dijete ostalo doma zbog bolesti, obavezno javite u vrtić zdravstvenoj voditeljici ili odgajateljici te po povratku djeteta u vrtić, potrebno je dostaviti liječničku potvrdu nadležnog pedijatra.

Također Vas molimo da svaki djetetov izostanak prijavite telefonskim putem.

POTVRDA O OBAVLJENOM ZDRAVSTVENOM PREGLEDU PREDŠKOLSKOG DJETETA REGULIRANA JE ZAKONOM O PREDŠKOLSKOM ODGOJU I KAO TAKVA JEDINA ĆE BITI UZETA U OBZIR. U vrtić ne može ući niti jedno dijete čiji roditelj nije dostavio liječničku potvrdu nakon izostanka djeteta zbog bolesti.

Liječnička potvrda služi nam kao dokaz da je dijete zdravo i da se kao takvo može priključiti kolektivu. Podaci s liječničke potvrde omogućuju nam praćenje izostanaka djece zbog bolesti koje smo dužni evidentirati te na kraju pedagoške godine prezentirati u službenom izvjeću. Izvješće nam daje uvid u broj izostanaka djece zbog zdravstvenih razloga kao i uvid u najčešće bolesti koje se javljaju unutar kolektiva. Donijeti liječničku potvrdu zakonska je obveza.

Zbog trenutne epidemiološke situacije pozivamo sve roditelje/skrbnike da se i dalje pridržavaju mjera HZJZ-a, odnosno da prije polaska u vrtić izmjerite djetetu temperaturu.

Zdravstvene preporuke (.doc)