Očitovanje na članak “Još jedno obećanje koje nije održano u Općini Kneževi Vinogradi: Nije se dogodila obećana podjela zemljišta malim poljoprivrednicima” objavljen na web stranici Új Magyar Képes Újság od 15.04.2021. (.pdf)

U nizu objavljenih dezinformacija o Općini Kneževi Vinogradi, a sve pretpostavljamo u službi nadolazećih izbora, ne možemo se ponovno ne osvrnuti na članke kojima se neistinama žele obmanuti naši mještani. Posljednji u nizu upravo je članak objavljen na stranici Új Magyar Képes Újság od 15.04.2021., čiji naslov glasi: „JOŠ JEDNO OBEĆANJE KOJE NIJE ODRŽANO U OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI: NIJE SE DOGODILA OBEĆANA PODJELA ZEMLJIŠTA MALIM POLJOPRIVREDNICIMA“.

Naime, ISTINA je slijedeća; Općina Kneževi Vinogradi ne može nikome obećati kako se u članku navodi
„podjelu“ zemljišta, niti ikome može „dati određenu prednost“ jer to zakon jednostavno ne dozvoljava! U postupku stavljanja u funkciju državnog poljoprivrednog zemljišta Općina može postupati isključivo po odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a što čini više od 15 godina, kada su krenuli prvi natječaji za zakup i prodaju. U Zakonu su jasno navedeni kriteriji i uvjeti pod kojima netko može konkurirati i ostvariti prednost na natječaju i nije Općina ta koja je te iste uvjete propisala, već država.

Uspješnom gospodarskom politikom ove Općine unazad 15-godina od cca 9.000 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, koje je isključivo obrađivao tadašnji kombinat Belje, Općina Kneževi Vinogradi je 1/3 vratila upravo u ruke mještana ove Općine, što vjerujte nije bio lak posao, jer tadašnje rukovodstvo Belja to nije rado prihvatilo. Upravo ovakvom politikom poljoprivedno zemljište je kupilo 130 osoba, te 20-tak zakupilo, što ne smatramo ”svega nekoliko” kako se u listu navodi.

U ovom trenuku na području Općine Kneževi Vinogradi planira se sukladno važećim zakonskim propisima cca 500 ha dati u zakup, posebno interesanto područje je zmajevačkog rita s cca 250 ha polj.zemljišta, gdje pored dosadašnjih zakupnika (Zoltan Rajki i Lajoš Kolar) i mnogi mladi koji su stasali kasnijih godina vide svoju šansu. Dosadašnji zakupci koji su navedeno zemljište obrađivali 15-tak i više godina i obrađuju ga i danas ne smatraju da šansu trebaju dobiti i drugi, već se ne slažeći s nastojanjima ovog rukovodstva da šansu trebaju dobiti svi, preko noći mijenjaju retoriku koju su do sada imali – navodeći kako ova Općina nema gospodarskog sluha.

Nadalje, NETOČNO je da Općina u četverogodišnjem razdoblju nije napravila ništa po pitanju davanja šanse mladima da dobiju priliku konkurirati na natječaju za zakup zemlje.
Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem donijeli smo među privima u RH, 01.06.2018.godine
s ograničenjima od 25ha, a upravo iz razloga da se ponudi mogućnost svima da dođu do zemlje.

Podsjećamo, upravo gosp. Daniel Hordoši prilikom glasanja NIJE PODRŽAO navedeni PROGRAM na sjednici Općinskog vijeća! Temeljem navedenog Programa izvršili smo novu izmjeru zemljišta u k.o. Zmajevac u suradnji s Osječko-baranjskom Županijom i Državnom geodetskom upravom, što nisu nikakva obećanja već pravomoćno dovršen postupak, koji se ne radi preko noći, već po zakonskoj proceduri i koji je dovršen prije mjesec dana! Nažalost cijeli postupak traje i mi na dužinu istoga ne možemo utjecati.

Kako se zemlja ne može „dijeliti”, već sukladno zakonskim propisima dati u zakup temeljem javnog
natječaja, uvjet za isto je s obzirom na izvršenu izmjeru izraditi novi Program s novim podacima (temeljem nove parcelacije). Izrada je započela, također sukladno zakonskoj proceduri koja traje i ne može se realizirati preko noći kako to netko misli ili želi, pa sad ne poznajući materiju, smatra da je mjerodavan iznositi mišljenja.

Upravo na tu temu vodstvo ove Općine je održalo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede 25.ožujka
2021.godine s ministricom gđom. Vučković, ravnateljicom Uprave gđom. Zokić i načelnikom Sektora polj. zemljišta gosp. Miodrag. Pitamo se zašto bi išli na sastanak, ako ne mislimo provesti Program i natječaje?! Uostalom tema našeg sastanka se vrlo lako može provjeriti i u samom Ministarsvu poljoprivrede.

Sve dosadašnje postupke dodjele poljoprivrednog zemljišta kupcima i zakupcima Općina je provela javno i u interesu poljoprivrednika (a ne „iza zatvorenih vrata” i na način da je „netko blizu vatri”), kako se prezentira u navednom listu, svi naši natječaji i svi postupci prošli su tri razine provjere: županijsku, nadležno ministarstvo i u konačnici DORH (državno odvjetništvo) – koji je na svaki ugovor dao svoje mišljenje.

Stoga Vi mještani i svi zainteresirani potencijalni natjecatelji za zakup poljoprivrednog zemljišta
prosudite da li dosadašnje i izvršene aktivnosti Općine u provedbi davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta su u službi izbora (kako to opet list navodi), ili je to upravo ovaj članak objavljen na stranici lista jer nam je ne shvatljivo da je netko tko je do sada bio apsolutno protiv izmjere i dodjele zemljišta većem broju osoba, sada naglo u oči izbora promijenio retoriku.

Na kraju, ponoviti ćemo rečenicu koju smo objavili i posljednji put demantirajući navode u navedenom
listu, da nas posebno žalosti činjenica da novinski list i web izdanje Új Magyar Képes Újság, nije niti jednom unazad četiri godine našlo za shodno da napiše niti jednu rečenicu o 70-tak projekata vrijednih gotovo 250 milijuna kuna uloženih na području Općine Kneževi Vinogradi, a koji se tiču dakako i mađarske nacionalne manjine, već da mjesec dana pred lokalne izbore izlazi s člankom, kojim želi inscenirati nekakav politički obračun, postupajući krajnje neprofesionalno, ne uvažavajući osnovno pravilo novinske etike da se zatraži očitovanje i druge strane.