NK ˝Borac˝ Kneževi Vinogradi

Klub je osnovan 1929. godine, a kao osnivači ostali su zabilježeni Bartoš, Čapo, Krekić, Maksimović, Marković i Prokić. Manje je pisanih tragova o počecima kluba, pa sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Tako klub nastavlja igra od 1952. godine pod imenom Borac, a početkom 60-ih godina nastupa u Podsaveznoj ligi, a krajem 60-ih osvaja titulu prvaka Baranjske lige. Godine 1971. osvaja Kup Baranje, pobjedom nad Jedinstvom iz Bilja 5:1. Zanimljivo je kako je u finalnoj utakmici Ivan Matijas dao svih 5 golova.

Sljedeće godine osniva se novi rang ”Baranjski podsavez” i u sezoni 1979./80. osvaja prvo mjesto. Poboljšanje uvjeta za igru i funkcioniranje dolazi početkom 80-ih godina, kada se gradi novo igralište.

U novoj reorganizaciji Borac u sezoni 1985./86. igra u Međuopćinskoj ligi gdje osvaja prvenstvo. Najveći uspjeh klub postiže u sezoni 1990./91. osvajanjem prvog mjesta u regionalnoj i plasmanom u Hrvatsku ligu Istok te osvajanjem Kupa Baranje. Međutim početkom Domovinskog rata onemogućen je povijesni nastup.

Nakon mirne reintegracije Borac se uključuje u 2. županijsku ligu, a od sezone 2007./08. igra u 1. Županijskoj ligi.

U povijesti Borca izdvaja se nekoliko imena. Za najboljeg igrača bolji poznavatelji povijesti kluba složni su da Dragutin Špoljarić – Čarli zasluženo nosi taj epitet. Dres Borca nosio je od 1974.- do 1991. godine. Jednu sezonu je igrao i za NK Osijek, a u progonstvu u Osijeku igrao je za Baranju 92.

Najbolji strijelac u povijesti kluba je Momčilo Đurković. Od 1973.–1990. godine zabio je preko 700 golova.

Trenersko ime koje se prožima kroz gotovo sve baranjske klubove je Đula Špigl, koji je kao igrač, a kasnije i trener ostvario brojne uspjehe, pa tako i sa Borcem. Treba spomenuti trenere Olajoš, Dušić, Rešetar, Todorović, Horvat, Mandić, Banac i drugi…

Za logistiku i infrastrukturu u razdoblju povratka najzaslužniji je bivši načelnik općine Deneš Šoja, koji je bio ”motor” gradnje 80-ih godina i kasnije dogradnje stadiona te cijelog SRC-a Bazena. U organizacijskoj povijesti kluba ostat će zapisani Gregurek, Horvat, Kučančanin, Mandić, Retih, Usodi, Rajić.

Kontakt

Adresa — Hrvatske Republike 3, Kneževi Vinogradi
Telefon — Predsjednik: Davor Horvat 091 578 7123