Za Zmajevac se s pravom može reći kako je prvo mjesto u Baranji u kojemu se na samom početku 20. stoljeća udaralo po lopti. Bile su to razne verzije krpenih i gumenih lopti prema podacima iz 1906. godine. Počelo je loptom za rugby, koju je u Zmajevac donio Franci Leher 1910. godine. Nabijala se takva lopta na terenu pored bivše Čarde uz nasip. Pravu loptu za nogomet prvi je u Zmajevac donio Jožef Gal iz Budimpešte 1912. godine, kada je po završetku utakmice Mađarska – Austrija od domara kupio loptu. Iste je godine osnovana nogometna ekipa i prvu utakmicu odigrali su u Bezdanu i pobijedili sa 4:2. Vrijedi spomenuti ekipu u sastavu: Kočiš, Bognar, Molnar, Kiš, Harasti, Orsi, Pilisi, Kontra, Furedil, Meseš i Gal.

Ubrzo je ”nogometna zaraza” zahvatila okolna mjesta Suzu i Batinu, pa su se igrale međusobne utakmice, a već 1920. godine János Baksant jedan je od najzaslužnijih za osnivanje nogometnog kluba, koji se u početku zvao Zmaj – Sárkány. Uz Baksanta vrijedi spomenuti sponzore Jozsefa Guna i Oskara Bergera, klupska boja crno – bijela, a prvi trener Stein iz Osijeka. Zmaj se od 1929. godine natječe u ligi podsaveza Osijek pod imenom Zmajevac Vörösmart, zajedno sa ekipama iz Belog Manastira, Darde i Kneževa. Nakon Drugog svjetskog rata klub se reaktivira u sezoni 1948./49. te uz kraće prekide igra u raznim formama Baranjske i Osječko – baranjskih liga. U sklopu kluba od 1981.–1986. godine uspješno je djelovao i Ženski nogometni klub.

Pored Lehera, Gala, Guna i Baksanta Zmajevčani spominju nekoliko zaslužnih mještana za postojanje najstarijeg baranjskog kluba – Bela Baka, Jozsef Csörgits, Janos Tür. Najpoznatiji igrači koji su ponikli i igrali u klubu su Pal – Palsci Nagy (Ferenrcvaros 1944.) i Josip Verner (Osijek, Vojvodina).

Danas klub ima 102 člana, od toga 32 volontera.

Ciljevi: okupljanje građana radi bavljenja športom, razvoj i promicanje nogometa, sudjelovanje u nogometnim natjecanjima, nogometna poduka omladine

Djelatnost: sudjelovanje u svim natjecanjima sa seniorskom i mlađom momčadi, treniranje i poduka športa, ostvarivanje stručno-pedagoških uvjeta športa, upravljanje i održavanje nogometnog igrališta i svih športskih građevina

Aktivnost: treniranje, sudjelovanje u radu ŽNS, prvenstvima, prijateljskim susretima.