Vina Kalazić

Vina Kalazić nalaze se na Banovom brdu (Banskoj kosi), na samom sjeveroistoku Baranje, na tromeđi u neposrednoj blizini moćnog Dunava koji značajno utiče na mikroklimu stvarajući s pjeskovitim tlom idealne uvjete za proizvodnju zdravog i kvalitetnog grožđa koje je potom temelj za dobivanje vrhunskih vina.

Ovo su prepoznali još stari rimljani i na ovom su području prije dva milenija proizvodili vino o čemu postoje brojni arheološki nalazi. Oni su to područje s pravom nazivali Mons Aureus,
odnosno, Zlatno brdo. Zanimljivo je i da je naziv Baranja u izravnoj vezi s vinom. U prijevodu s mađarskog to znači vinska majka. Ovo je jedinstven slučaj da je regija dobila naziv po vinu, a ne obrnuto. Vinarija Kalazić je u neprekidnom razvoju, od svoj prve berbe 2007. godine pa sve do danas. Na spomenutom području ima oko 100 tisuća trsova vinove loze sađenih 2004. i 2005. godine koji su sada u punom rodu.

Proizvodnja vina pokrenuta je s relativno malim podrumom od svega 66 m2, a danas se gradi moderna vinarija, površine gotovo 1.000 m2 i kapaciteta dvostruko većeg od trenutno prerađenih količina. Nova vinarija je krenula s radom od svibnja 2016. godine. Trenutno Vina Kalazić proizvode oko 150 000 butelja vina godišnje. U proizvodnji vina koriste se tradicionalne drvene, hrastove bačve od 225 i 500 litara kao i moderni inox tankove za dobivanje svježih i laganijih vina. Lokacija za novu vinariju pažljivo je odabrana kako bi vrijeme dopreme grožđa iz vinograda na preradu bilo što je moguće kraće. Proizvodnja je unazad četiri godine isključivo ekološka na svim površinama od ukupno 16,5 Ha. Odnos prema tlu, okolišu, trsu, grožđu i naposlijetku vinu je odgovoran i prijateljski, što se na kraju može i doživjeti u natočenoj čaši.

Priznati na domaćem i stranom tržištu
Vina Kalazić na tržištu se nalaze od 2008. godine, a danas su prisutna u svim dijelovima naše zemlje kao i u Belgiji i Nizozemskoj. O kvalitetu vina govori preko 50 osvojenih zlatnih medalja kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Kontakt

Adresa — Planina bb, Zmajevac
Webhttp://www.vina-kalazic.com/
Email — kronos@kronos.hr
Telefon — +385 31 214 511